MENU
Jesteś tutaj: Kulinaria Solone pistacje

Solone pistacje

08:49, dnia 09 sierpień 2022r.
Kategoria:Kulinaria
200
0

Właściwie orzechy pistacjowe to jadalne nasiona drzew z rodzaju pistacja. Najbardziej popularne są pestki pistacji. Orzechy te są znane od tysięcy lat i prawdopodobnie były spożywane w Turcji już 9000 lat p.n.e. Orzechy mają charakterystyczny zielony kolor. Chroni je twarda skorupa, która pęka podczas suszenia lub gdy są dojrzałe. Pistacje mają przyjemny i łagodnie słodki naturalny smak.

100g (czyli około 2/3 filiżanki) pistacji dostarcza solidnej dawki energii i prawie 590 kcal. To 20,5g białka, 25g węglowodanów i 48,5g tłuszczu. Są zdrowe!!! Są, zgodnie z niesamowitymi substancjami w ich składzie. Znajdziesz w nich dobre ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego. Solone pistacje, oprócz tego, że są bogatym źródłem fosforu, cynku, magnezu i potasu, są również bogate w żelazo, wapń, żelazo, magnez, potas i mangan. Orzechy te mogą dostarczać do organizmu ważne aminokwasy.

Czy zielone orzechy to zdrowa opcja na przekąskę?

Odpowiedź na nasze pytanie z początku: "Czy pistacje są zdrowe?" brzmi: tak. Są one bogate w cenne składniki, które mogą być korzystne dla Twojego zdrowia i samopoczucia. Dwie rzeczy, o których należy pamiętać to: Po pierwsze, pistacje zawierają dużo tłuszczu, tak jak inne orzechy. Chociaż pistacje są mniej kaloryczne niż orzechy włoskie, nadal można je jeść z ograniczeniami. Osoby z alergiami powinny mieć świadomość, że pistacje są drugimi najbardziej alergizującymi orzechami po fistaszkach.

Unikaj soli

Często można spotkać solone Pistacje. Dodatek ten intensyfikuje smak, pragnienie i dobrze konserwuje orzechy. Czy solone pistacje są zdrowe? Spożywanie tak dużej ilości soli jest niebezpieczne. Produkt ten można zachować na specjalne okazje, takie jak spotkanie towarzyskie. Niesolone pistacje są najlepsze dla codziennego zdrowia.



Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Napisz komentarz

Imię:*
Email:*
Komentarz:*